Mametstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Sergeant De Bruynestraat en de Van Maerlantstraat, parallel met de J. De Meyerstraat, de J. Dujardinstraat en de G. Gezellestraat. Getrokken circa 1900 in het kader van de verkaveling van het Westkwartier, vermoedelijk op initiatief van grondbezitter Graaf de Limburg-Stirum. Deze trok in 1900 drie straten, namelijk de De Limburg Stirumstraat, de J. De Meyerstraat en de Mametstraat of L. Dujardinstraat (geen zekerheid hieromtrent), met de bedoeling er arbeidershuizen op te trekken. Genoemd naar François Mamet (1799-1867), brouwer en voormalig burgemeester van Blankenberge van 1844 tot 1866. Basisbebouwing bestaat uit burgerhuizen uit het eerste kwart van de 20ste eeuw en het interbellum met lijstgevels van twee traveeën en drie (en een halve) bouwlagen. De parementen zijn ofwel in blote baksteen, of hebben een afwerking met cementering, voorbeeld nummer 53b; of geglazuurde tegels, voorbeeld nummer 49, "Villa Charles", met bewaarde smeedijzeren balkons en borstweringen; nummer 42, idem; nummer 10, gevel met art-nouveau-invloed zie ronde vensteropeningen; nummers 33 (garage) en 57, in art-decogetinte stijl. Nummers 37, "Villa Suzanne" en 51-53a, interbellumburgerhuizen met lijstgevels in baksteen met gecementeerde onderdelen waarin art-deco-ornamentiek.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 109-111.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise