Geografisch thema

Manitobaplein

ID
5444
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5444

Beschrijving

Destijds "Botermarktje" zie marktfunctie voor de landbouwers uit de streek. Huidige benaming van 1945 verwijzend naar de bevrijding van de stad door de "XIIth Manitoba Dragoons Canada" zie monumentje met bronzen gedenkplaten met afbeelding van bizon.

In de 16de eeuw vestigen de Paters Recoletten (Brugge) zich op de hoek met de Langestraat. Het ommuurde klooster bestaat uit een woonhuis, een kapel en een hof waar een waterloopje door loopt. In de Hollandse periode wordt het klooster gebruikt door de Nederlandse Veiligheidswacht. In 1836 volgt een verbouwing tot rijkswachtkazerne. Circa 1885-1887, afbraak van de rijkswachtkazerne ten voordele van een vergroting van de markt. Bouw van een overdekte markt naar ontwerp van architect Hellemans (Brussel) (jaar van afbraak is niet bekend). Het plein wordt in 1974 heraangelegd en verkeersvrij gemaakt.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 111-113.
 • JACOBS M., Zij die vielen als helden. Cultuurhistorische analyse van de oorlogsgedenktekens van de twee wereldoorlogen in West-Vlaanderen, 2 delen., Brugge, 1995, Deel 2, p. 41-42.
 • VAN RIJSSEL A., Blankenberge in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1972, prentbriefkaart 90.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoekpanden

 • Omvat
  Hotel Manitoba

 • Omvat
  Winkel

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Manitobaplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/5444 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.