Molenstraat

Beschrijving

Straat behorend tot het oude dambordpatroon van Blankenberge, ongeveer evenwijdig met de Zeedijk en gelegen tussen de Weststraat en de Hoogstraat/ Onderwijsstraat. Op de figuratieve kaart van "de Stadt ende Port Blanckenberghe" van 1697 door C. Lootijns heet enkel het gedeelte ten westen van de huidige Bakkersstraat "Molenstraet", ten oosten daarvan "Spainjaertstraete" en "Haesaerstraete". De straat zou reeds bestaan hebben in 1452. Naamgeving .Molenstraat. naar de verdwenen zogenaamde "Westmolen" in eigendom van de Heer van Uitkerke gelegen op de Westdijk (nu Weststraat). De oostelijke uitbreiding van Blankenberge met de Albert- en Elisabethstraat rond de Sint-Rochuskerk in de jaren 1880 is geaxeerd op de Molenstraat (zie aanlegplan van 1876 door J. Hoste). In 1832 wordt een armenschool aan de Molenstraat opgericht door een zekere Maria Vincentia Khnoppf. In 1840 sticht ze op dezelfde plaats een kloostergemeenschap. In 1851 overgenomen door de congregatie van de Zusters van de Heilige Jozef (Brugge), verhuizen klooster en school in 1869 naar de Weststraat.

Beeldje "Meisje op bank" van H. Beaumont. Aaneengesloten bebouwing met lijstgevels uit de tweede helft van de 19de eeuw tot de jaren 1920-1930, twee à vier traveeën en drie à vier bouwlagen onder (gemansardeerde) zadeldaken. Nummer 46: zogenaamd. "Pavillon D. Hondt 1887" volgens banderol, mogelijk voormalig hotel. Nummer 30: 19de-eeuws pand van tweeëneenhalve bouwlaag met bewaarde beraping en blind vensters. Panden uit eind 19de eeuw met neoclassicistische inslag: nummer 5 als bredere gecementeerde lijstgevel, nummer 44 als roodbakstenen lijstgevel. Nummer 3: zogenaamd "Maison Tant/ Poissonnerie" van 1907 naar ontwerp van Marcel Hoste (Blankenberge), zie de in een nieuw parement bewaarde tegelpanelen. Panden uit de jaren 1920 met eclectische inslag: nummer 2, beeldbepalend hoekpand zie infra, nummers 7-9 in spiegelbeeldschema. Panden uit de jaren 1920-1930 met art-deco-inslag: nummers 6, 50.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 118-119.
  • BOTERBERGE R., De Sint-Rochuskerk te Blankenberge, Blankenberge, 1991, p. 26-27.
  • Vriendenkring Stadsgidsen Blankenberge, Art-Nouveau-Wandelingen door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise