Geografisch thema

Onderwijsstraat

ID
5449
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5449

Beschrijving

Rechte straat tussen de Elisabethstraat en de J. de Troozlaan, in het verlengde van de Hoogstraat. De Onderwijsstraat volgt samen met de Hoogstraat en de Steenstraat grosso modo het tracé van de Oostdijk, een dijk die in de 11de eeuw wordt opgeworpen en in 1864 wordt rechtgetrokken tot deze straten. De oude benaming van de straat is "Dijkje"; omgedoopt in 1882 tot de huidige naam naar aanleiding van de bouw van de imposante neobarokke Rijksmiddelbare School in de straat (1882-1883) (zie nummer 15). Heterogene rijbebouwing, met hotels, burgerwoningen, arbeidershuizen en recente appartementsgebouwen. De oudste huizen gaan terug tot eind 19de eeuw en hebben een neoclassicistische, gecementeerde lijstgevel, voorbeeld de bel-etageburgerwoningen nummers 4, 8 en 22; nummer 1/ Molenstraat heeft een bakstenen lijstgevel met neorenaissance-ornamentiek, nu witgeschilderd. Nummers 21-23, "Hotel Leopold", is een hotel van begin 20ste eeuw met een brede (verhoogde) lijstgevel met geglazuurd parement, voorzien van enkele paneeltjes met art-nouveaumotieven. Nummers 10 en 14/ Descampsstraat zijn verbouwingen van ensembles van arbeiderswoningen van het eerste kwart van de 20ste eeuw met eenvoudige bakstenen lijstgevels, nummer 14 met neorenaissance-topgeveltjes.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 18-19.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Hotel Azaert

 • Omvat
  Hotel Leopold

 • Omvat
  Modernistische burgerhuizen

 • Omvat
  Rijksmiddelbare school

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Onderwijsstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5449 (Geraadpleegd op )