Ontmijnersstraat (Blankenberge)

Beschrijving

Straat gelegen tussen de De Smet de Naeyerlaan en de Scharebrugstraat, in twee gesneden door de Zuidlaan. Maakt deel uit van de voormalige Westdijk, die in de 11de eeuw wordt opgeworpen. In 1876 wordt het stuk ten noorden van de Zuidlaan "Slachthuisstraat" gedoopt, naar het slachthuis dat in 1876 is gebouwd op de plaats van het huidige stadhuis (zie J.F. Kennedyplein) en in de jaren 1940 wordt afgebroken. Dit gedeelte krijgt de huidige naam in 1947, als hulde aan achttien ontmijners van de Ontmijningsdienst van het Belgisch leger die het leven lieten bij hun werkzaamheden in Blankenberge na de Tweede Wereldoorlog. Het zuidelijke gedeelte, opeenvolgend "Zwijnstraat" en "Vredestraat" genoemd, is gelegen op het voormalige grondgebied van Uitkerke en wordt in het kader van de nakende fusie, in 1970 omgedoopt tot Ontmijnersstraat. De basisbebouwing van de straat bestaat uit bescheiden huizen tot drie bouwlagen, met voornamelijk lijstgevels, gebouwd in het eerste kwart van de 20ste eeuw, voorbeeld nummer 25, met art-deco-invloed, nummer 65, eenvoudige bakstenen lijstgevel, nummer 7, met neogotische invloed, nummer 48 (voormalig grondgebied Uitkerke), "Villa Louis-Hortense", smal huisje met neoclassicistische cementering. Enkele trapgevels, nummers 71-75, rij arbeidershuizen in eenheidsbebouwing, nummer 79, gecementeerd trapgeveltje "Villa Marie-Louise", gedateerd "Anno 1932".

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 128-129.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise