Geografisch thema

Onze Lieve Vrouwstraat

ID
5451
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5451

Beschrijving

Korte, rechte straat tussen de Rogierlaan en de J. de Troozlaan, getrokken in 1898 en in een gemeenteraadszitting van 1901 van de huidige naam voorzien, samen met twintig andere nieuwe straten in de stadsuitbreiding rond de Sint-Rochuskerk. De basisbebouwing in de straat bestaat uit eenvoudige lijstgevels uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, hetzij met gecementeerde gevel, voorbeeld nummer 10, neoclassicistisch getint, hetzij met geelbakstenen parement, voorbeeld nummer 4, "Villa Fernanda", gedateerd "1927", nummer 5 "Villa Cecile" en nummer 6. Talrijke huizen met vernieuwd parement of volledig vervangen in de tweede helft van de 20ste eeuw.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 128-130.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Onze Lieve Vrouwstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5451 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.