Geografisch thema

P. Benoitstraat

ID
5453
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5453

Beschrijving

Rechte straat tussen de Consciencestraat en de Grote Markt, in 1901 genoemd naar de net overleden componist Peter Benoit (1834-1901); voorheen de "De Schrijverestraat". Aangelegd op het einde van de 19de eeuw; op het algemeen plan van aanleg van 1894 voorzag men de aanleg van de twee verbindingsstraten tussen de Consciencestraat en de Grote Markt (zie ook Haelenstraat). Basisbebouwing bestaande uit een aansluitende rij burgerwoningen met bel-etage, gebouwd circa 1900. Veel lijstgevels met parement van geglazuurde tegels in de sfeer van de art nouveau voorbeeld nummer 3, "Ma QuiƩtude", nummer 4, met vloeiende lijnen in het arduin van de omlijstingen van de muuropeningen, nummer 6, nummer 12, "Villa Suzanne", gedateerd "1913". Verder enkele interbellumburgerhuizen, voorbeeld nummer 7, met art-decogetinte cementering van de gevel.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 18-19.
 • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art-nouveau-wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Modernistisch appartementsgebouw

 • Omvat
  Villa Yvonne en Villa Adolphe

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: P. Benoitstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5453 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.