P. Benoitstraat

Beschrijving

Rechte straat tussen de Consciencestraat en de Grote Markt, in 1901 genoemd naar de net overleden componist Peter Benoit (1834-1901); voorheen de "De Schrijverestraat". Aangelegd op het einde van de 19de eeuw; op het algemeen plan van aanleg van 1894 voorzag men de aanleg van de twee verbindingsstraten tussen de Consciencestraat en de Grote Markt (zie ook Haelenstraat). Basisbebouwing bestaande uit een aansluitende rij burgerwoningen met bel-etage, gebouwd circa 1900. Veel lijstgevels met parement van geglazuurde tegels in de sfeer van de art nouveau voorbeeld nummer 3, "Ma Quiétude", nummer 4, met vloeiende lijnen in het arduin van de omlijstingen van de muuropeningen, nummer 6, nummer 12, "Villa Suzanne", gedateerd "1913". Verder enkele interbellumburgerhuizen, voorbeeld nummer 7, met art-decogetinte cementering van de gevel.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 18-19.
  • Vriendenkring Gidsen Blankenberge, Art-nouveau-wandeling door Blankenberge. Architectuur, wandtegels, smeedwerk en glasramen, Blankenberge, mei 2001, s.p.

Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise