Geografisch thema

Serg. De Bruynestraat

ID
5460
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5460

Beschrijving

Rechte straat tussen de De Smet de Naeyerlaan en de Waterkasteelstraat, in het verlengde van de Generaal Lemanstraat. Getrokken circa 1894 in het kader van het algemeen verkavelingsplan van het Westkwartier van Blankenberge. In een gemeenteraadszitting van 1901 krijgen alle nieuwe straten hun officiële naam, waarbij deze straat genoemd wordt naar de Blankenbergse Sergeant Henri De Bruyne (1868-1892), een koloniale held die samen met luitenant Jozef Lippens ook gehuldigd wordt met een standbeeld op de Zeedijk. De basisbebouwing van de straat bestaat uit burgerhuizen van eind 19de of eerste kwart 20ste eeuw. Zoals overal in deze wijk is er een tweeledigheid qua afwerking van de gevels, namelijk cementering in neoclassicistische traditie of bezetting met geglazuurde tegels. Burgerwoningen van het bel-etagetype met gecementeerde, neoclassicistisch getinte lijstgevels zijn: nummer 25, "Goed ter Lucht"; nummer 41, gedateerd "1907", nummer 58, met bewaard smeedwerk van de balkons; en nummer 59. Talrijke lijstgevels met sobere tegelbekleding: voorbeeld nummer 20, "Villa Jaqueline", met art-nouveaugetint naambordje boven de deur en halfrond uitgewerkt dakvenster; nummer 28, met fraaie kroonlijst op modillons; nummers 36 ("Villa Stil Genot")-40; nummer 37; nummer 49, "Villa Anna-François"; nummer 51, "Villa Claire"; nummer 57, "Villa Willy"; nummer 65, "Fleurette". Het meest zuidelijke gedeelte van de straat, vanaf de J. De Meyerstraat, is bebouwd met interbellumhuizen, voorbeeld nummer 12, een later met tegels beklede art-decowoning, zie bovenlichten muuropeningen; en nummer 4, met aanpalende garage.

 • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 163-165.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Bel-etageburgerhuis

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Gelijkaardige burgerhuizen

 • Omvat
  Hoekhuis 't Schuitje

 • Omvat
  Villa Marguerite

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Serg. De Bruynestraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5460 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.