Geografisch thema

Steenstraat

ID
5462
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5462

Beschrijving

Korte verbindingsstraat tussen de J. de Troozlaan en de Kerkstraat. Huidige naamgeving in 1876. Vermelding van een "Steenstraete" in een charter van 1337 in verband met de aanleg van nieuwe dijken in de onmiddellijke nabijheid van de stad. Het is echter onwaarschijnlijk dat het om dezelfde straat gaat. Aaneengesloten bebouwing met handelspanden van drie à vier bouwlagen onder pannen zadeldaken. Nummer 10: smal pand uit het begin van de 20ste eeuw met een parement van witte en grijze sierbaksteen. Nummer. 1/ Kerkstraat: beeldbepalend hoger pand (vijf bouwlagen) uit de jaren 1920, parement van witte en donkere sierbaksteen, oplopende erker met bewaarde ijzeren balkonleuning.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 171-174.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuizen

  • Omvat
    Residentie Kennedy

  • Is deel van
    Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Steenstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5462 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.