Van Maerlantstraat

Beschrijving

Lange, rechte straat tussen de Weststraat en het Delangheplein, gekruist door de De Smet de Naeyerlaan. Het noordelijke gedeelte van de straat is een historische straat in Blankenberge, teruggaand op een voetpad dat op de Atlas der Buurtwegen (circa 1845) wordt aangeduid. Toen gekend onder de naam "Merkweg", naar merk of grens, wegens de grensscheiding met Uitkerke die toen langs deze straat liep. In 1880 wordt het pad verbreed, geplaveid en voorzien van straatverlichting, waardoor het een officiële straat wordt. In 1894 worden in het westkwartier een aantal straten aangelegd; in dit kader wordt ook dit voetpad rechtgetrokken en verder naar het zuiden uitgebreid, waardoor het huidig tracé ontstaat. Bij de aanleg in 1897 van een velodroom op de plaats van het huidige Koninklijk Atheneum, wordt het noordelijke stuk van de straat "Velodroomstraat" genoemd. In 1901 wordt de volledige straat van de huidige naam voorzien, naar de beroemde Middelnederlandse dichter Jacob Van Maerlant.

Het zuidelijke gedeelte van de straat, van de Vredelaan tot de De Smet de Naeyerlaan, heeft als basisbebouwing aaneengesloten bescheiden burgerhuizen uit het interbellum, waarvan sommige met gecementeerde lijstgevels in de traditie van het neoclassicisme, maar de meeste met een parement van geglazuurde tegels. Lijstgevels met neoclassicistisch getinte cementering zijn nummers 9-11, waarvan nummer 9 met rolluikkasten en bewaarde balkons op eerste verdieping; nummer 17 met bewaard schrijnwerk; nummer 60 met verbouwde benedenverdiepingen; nummer 61, zogenaamd "Villa Maria", beschilderd boven de cementering. Bij de burgerhuizen met parement van geglazuurde tegels, zijn er een aantal die een lijstgevel met een traditionele opbouw kennen en waarschijnlijk pas achteraf zo zijn bekleed, voorbeeld nummer 7, met bewaarde ijzeren balkons; nummer 44, van het bel-etagetype ; nummer 45 met bewaard schrijnwerk (onder meer rolluikkasten). Nummers 4-8 hebben echter een meer eigentijdse, modernistisch getinte gevel, bekleed met vierkante gele faiencetegels; nummer 2-6 - allemaal gesigneerd "E. Van der Cruysse - Bouwmaterialen Blankenberghe". Tenslotte twee art-decogetinte huizen, nummer 50/ Mametstraat en nummer 64, met een combinatie van blote baksteen en gecementeerde delen. De oostelijke zijde van dit gedeelte van de straat wordt voor een groot deel ingenomen door de "Rijksnormaalschool-Oefenschool" van 1921 en de in 1964 daarnaast gebouwde Maerlandt-Middenschool (Atheneum) (zie nummer 1). De Rijksnormaalschool wordt gebouwd op een terrein waar toen een onafgewerkt sanatorium stond.

Ten noorden van de De Smet de Naeyerlaan zijn de huizen iets prestigieuzer en ouder; ze dateren van het eerste kwart van de 20ste eeuw, met een overwicht van huizen uit de jaren 1910 met parementen van geglazuurde tegels, voorbeeld nummer 96, "Hotel Konver", lijstgevel van drie traveeën en drie bouwlagen met witte faiencetegels en bewaarde ijzeren borstweringen op de eerste verdieping.

• BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 186-188.
  • DEVENT G., Blankenberge, de memoires van een stad, Brugge, 1994, p. 73.