Geografisch thema

Van Praethelling

ID
5465
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5465

Beschrijving

Derde helling van aan de vuurtoren, gelegen tussen de Zeedijk en de Franchommelaan. Genoemd naar Jules van Praet (1806-1887), diplomaat van koning Leopold I en II, historicus, essayist en kunstliefhebber. Blankenberge heeft veertien toegangen naar de Zeedijk, drie ervan zijn stenen trappen, de overige toegangen worden opritten of hellingen genoemd. Ze worden aangelegd in de tweede helft van de 19de eeuw. De oorspronkelijke bebouwing langs de hellingen bestond uit villa's met tuin, nu volledig verdwenen in het voordeel van appartementsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw, aansluitend bij de Zeedijk. In de J. Van Praethelling zijn nog enkele lagere, oudere gebouwen overgebleven tussen de hoogbouw: nummer 4, "Villa Antoinette", burgerhuis van begin 20ste eeuw, lijstgevel bekleed met geglazuurde tegels; nummer 7, een voormalig eind 19de- of begin 20ste-eeuws hotel met gecementeerde neoclassicistische lijstgevel van vier traveeën en vier bouwlagen onder plat dak.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 191-192.

Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Villa Antoinette

  • Is deel van
    Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Van Praethelling [online], https://id.erfgoed.net/themas/5465 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.