Geografisch thema

Vissersstraat

ID
5467
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5467

Beschrijving

Rechte straat in het historische centrum van Blankenberge, tussen de Kerkstraat en de Weststraat, parallel met de Breydelstraat en de Nieuwstraat. De straatnaam verwijst naar de vissersbevolking die oorspronkelijk in dit gedeelte van de stad woonde. Op kaarten van voor de 19de eeuw krijgt de straat ook andere namen: onder meer op de "Caerte figurative van de Stadt ende Port Blanckenberghe" van 1696 "Nieuwe straete" of "Noordstraete" genoemd; op een kaart van 1788 wordt het gedeelte tussen de Bakkers- en de Kerkstraat "Schipperstraat", het andere gedeelte "Nieuwe straat" genoemd. In dit voormalige visserskwartier zijn nog straten die qua bebouwing verwijzen naar deze oorspronkelijke bewoning, zie Breydelstraat. In de Vissersstraat is dit evenwel volledig vervangen door burgerhuizen met lijstgevels van de 19de of het eerste kwart van de 20ste eeuw, afgewisseld met hogere gebouwen uit dezelfde tijd, vermoedelijk gebouwd als hotels of appartementen. Naast woonfunctie, ook veel winkels en cafés, waardoor gelijkvloerse verdiepingen verbouwd tot winkelpuien. Bebouwing deels vervangen door appartementsgebouwen uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Voornamelijk lijstgevels bekleed met geglazuurde tegels, bijvoorbeeld nummers 10, 13, 17, 18, 19 (met schaarornament in balkonconsole), 26, 31, 33 en 48 (deels bewaard houtwerk). Verder gecementeerde lijstgevels in de neoclassicistische traditie, bijvoorbeeld nummers 9, 21 en ? (nu "Het witte paard"). Enkele art-decogetinte lijstgevels, bijvoorbeeld nummer 11, met mooie gevelbekroning.


Bron: HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Appartementsgebouw in art-decostijl

 • Omvat
  Handels- en appartementsgebouw

 • Omvat
  Stadswoningen

 • Omvat
  Stadswoningen

 • Is deel van
  Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Vissersstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5467 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.