Geografisch thema

Vredelaan

ID
5468
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5468

Beschrijving

Rechte, brede laan in het verlengde van de Zuidlaan, lopend van de K. Deswertlaan tot aan de grens met Wenduine, langs de zuidrand van de spuikom heen. Het gedeelte ten zuiden van de spuikom, naar de grens met Wenduine toe, hoort voor de aanleg van de Vredelaan bij de Waterkasteellaan. Zuid- en Vredelaan zijn aangelegd in 1933-1934 als rechtstreekse verbindingsweg tussen de spuikom en de Kerkstraat als hoofdverkeersader van en naar Brugge. De lanen vormen een soort ringlaan rond Blankenberge, en zijn aangelegd op de vroegere grens tussen Blankenberge en Uitkerke. De Vredelaan vervangt de oude "Krommestraat", die met veel bochten langs de vroegere zogenaamd "Slijkdijk", een aftakking van de Evendijk liep. De benaming van de nieuwe laan sluit aan bij de benamingen die de straten ten zuiden van de laan, in het zogenaamde Frontkwartier kregen. De bebouwing bestaat uit doorsnee-burgerhuizen van twee bouwlagen met voortuintjes, voorbeeld nummer 106, interbellumwoning met convex uitgewerkte gevel.

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 202.

Bron     : Hooft E. & Vanneste P. met medewerking van De Leeuw S. & Missiaen H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise, Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties

  • Omvat
    Modernistisch winkel-woonhuis

  • Is deel van
    Blankenberge


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Vredelaan [online] https://id.erfgoed.net/themas/5468 (Geraadpleegd op )