Geografisch thema

Zuidlaan

ID
5475
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5475

Beschrijving

Rechte, brede laan tussen de Kerkstraat en de Deswertlaan, met in het verlengde de Vredelaan. Beide lanen zijn aangelegd in 1933-1934 als rechtstreekse verbindingsweg tussen de spuikom en de Kerkstraat als hoofdverkeersader van en naar Brugge en het binnenland. De lanen vormen een soort ringlaan rond Blankenberge, en zijn aangelegd op de vroegere zuidgrens van Blankenberge met Uitkerke. De bebouwing bestaat uit een aansluitende rij doorsnee-burgerhuizen met voortuintjes, voornamelijk uit de jaren 1930 tot 1950, met nummer 49 als enige voorbeeld van vooruitstrevende architectuur. Nummer 1 is een lijstgevel uit het interbellum die volledig bekleed is met tegels van "Pierre Deloof - Brugge Bassin". De Vrije Basisschool Sint-Jozef is in deze straat gevestigd (nummer 70).

  • BILE E., De straatnamen van Blankenberge, oorsprong en betekenis, Blankenberge, 1988, p. 217.

     


Bron     : HOOFT E. & VANNESTE P. met medewerking van DE LEEUW S. & MISSIAEN H. 2003: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Blankenberge, Deelgemeente Uitkerke, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL2, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs :  Vanneste, Pol; Hooft, Elise
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Zuidlaan [online], https://id.erfgoed.net/themas/5475 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.