Donckstraat

Beschrijving

Smalle oude straat in het centrum, zogenaamd naar het gehucht "de Don(c)k". De naam verwijst naar een hogere plaats in een waterrijk gebied waarop het dorp werd aangelegd. Huidig tracé reeds duidelijk herkenbaar op de Ferrariskaart (circa 1775).

Met de bescherming van de volledige kerk in 1975 werd ook de omgeving met inbegrip van de Donckstraat als landschap beschermd. Kenmerkende kleinschalige dorpsbebouwing, minstens opklimmend tot de 19de eeuw, inmiddels op bepaalde plaatsen sterk verbouwd en aangepast onder meer de nummers 19, 39-41. Vrij gaaf bewaarde voorbeelden zijn nummer 7 met 19de-eeuwse kern en nummers 2, 37 van circa 1900.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle