Geografisch thema

Gemeenteplein

ID
5512
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5512

Beschrijving

Vormt samen met Meerledorp en de Kerkstraat van oudsher het centrum van Meerle, zie de Ferrariskaart (circa 1775).

Pittoreske dorpskom, sinds het Koninklijk Besluit van 3/9/1981 beschermd als dorpsgezicht: dit omvat de Sint-Salvatorskerk met omringend kerkhof, het dorpsplein, de dorpsschool, het voormalige "raadhuis" en strekt zich een eind uit langs de Kerkstraat, de Ulicotense- en Chaamseweg; het plein, destijds met oude linden beplant, werd in 1994 heraangelegd naar ontwerp van architect M. Tilburgs waarbij de bestrating en beplanting vernieuwd werden; enkel nog oude knotlinden bewaard tegenover de zuidelijke kerkgevel.

De nummers 4, 5, 9, 10 typische dorpswoningen uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw: dubbelhuizen van drie tot vier traveeën en één bouwlaag onder zadel- of mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische, Vlaamse pannen, kunstleien); al dan niet verankerde bakstenen lijstgevels met gecementeerde plint en houten kroonlijst; nummer 4 met banden, boogstenen en versieringen van gele en gesinterde steen; (beluikte) segmentbogige of rechthoekige muuropeningen; lagere parallel gelegen huizen en annexen.

Nummer 11 de Vrije Basisschool (samen met nummer 3): aangepast schoolgebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder plat dak uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw; bakstenen lijstgevels met tussen lisenen besloten spaarvelden, afwisseling van smalle en brede travee verwijst naar de indeling in klassen en gangen; sporen van voormalige muuropeningen, zie gedichte segmentbogen met hoekblokken en boogstenen, thans rechthoekige muuropeningen onder ijzeren latei; verhoogde muurpartij aan straatzijde.

Nummer 15 restant van het voormalige klooster met weeshuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het eerste kwart van de 20ste eeuw: verankerd bakstenen breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met lagere annex onder plat dak; blinde gevel naar het Gemeenteplein toe; achtergevel met rechthoekige muuropeningen onder houten latei, arduinen lekdrempels, op de begane grond gevat in rechthoekige spaarvelden.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier A/0500.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Burgerhuis

  • Omvat
    Dorpswoning

  • Omvat
    Gemeentehuis van Meerle

  • Omvat
    Jongensschool

  • Omvat
    Onderwijzerswoning

  • Omvat
    Parochiezaal Ons Thuis

  • Is deel van
    Meerle

Bekijk gerelateerde erfgoedobjecten


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gemeenteplein [online], https://id.erfgoed.net/themas/5512 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.