Heieinde

Beschrijving

Samen met het zuidelijke straatdeel -onder de benaming Meersel- vormt deze noordzuid-as met de ten oosten gelegen parallel lopende Dreef het centrum van Meersel-Dreef, een gehucht dat de noordwestelijke hoek uitmaakt van Meerle met als belangrijkste bakens het kapucijnenklooster met het ertegenover gelegen Mariapark en de Sint-Luciakapel.

Het tracé maakte vermoedelijk deel uit van een belangrijke handelsweg naar Breda waarlangs het oude gehucht Meersel tijdens de grote ontginningsbeweging van de 12de- en de 13de eeuw zou ontstaan zijn. Her en der (sterk) gerestaureerde hoeves waarvan de uitwendige vormgeving, benaming en/of inplanting nog refereert aan de oorspronkelijke hoevesite onder meer nummer 2, "De Vossenkuijl", met karrenkot met vernieuwde horizontale beschieting onder (mank) schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), nummer 15.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle