Geografisch thema

Heieinde

ID
5521
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5521

Beschrijving

Samen met het zuidelijke straatdeel -onder de benaming Meersel- vormt deze noordzuid-as met de ten oosten gelegen parallel lopende Dreef het centrum van Meersel-Dreef, een gehucht dat de noordwestelijke hoek uitmaakt van Meerle met als belangrijkste bakens het kapucijnenklooster met het ertegenover gelegen Mariapark en de Sint-Luciakapel.

Het tracé maakte vermoedelijk deel uit van een belangrijke handelsweg naar Breda waarlangs het oude gehucht Meersel tijdens de grote ontginningsbeweging van de 12de- en de 13de eeuw zou ontstaan zijn. Her en der (sterk) gerestaureerde hoeves waarvan de uitwendige vormgeving, benaming en/of inplanting nog refereert aan de oorspronkelijke hoevesite onder meer nummer 2, "De Vossenkuijl", met karrenkot met vernieuwde horizontale beschieting onder (mank) schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen), nummer 15.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten,  Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2002


Relaties

  • Omvat
    Woonstalhuis Kleyn Pael

  • Is deel van
    Meerle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Heieinde [online] https://id.erfgoed.net/themas/5521 (Geraadpleegd op 15-06-2021)