Heilig Bloedlaan

Beschrijving

Zuidelijk deel van de Vrijheid, gelegen tussen Achtelsestraat en Loenhoutseweg. Voorheen zogenaamd Gasthuiseinde. Huidige naamgeving sedert 1930 in verband met de vermaarde Heilige Bloedverering (sedert 1652 berust het Heilig Bloed van Boxel in Hoogstraten). De wijk bij het gasthuis werd ook het Boereneinde genoemd.

Heterogene bebouwing met oude kernen (zie Ferrariskaart), huidige huizen voornamelijk uit het eerste en tweede kwart van de 20ste eeuw; verschillende winkels. Brede beplante middenberm met, tegenover het vroeger woonhuis van Louis Doms (nummer 242), bronzen beeldje op gemetselde sokkel van dansend boerenpaar door P. Verbeeck, onthuld op 15/5/1983; bronzen plaat met opschrift: "LOUIS DOMS/ 1897-1982/ deed de/ KEMPENSE/ VOLKSDANS/ herleven".

Tegenover de Loenhoutseweg, kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand. Opgericht in 1696 door toedoen van Zeer Eerwaarde Heer Andreas Theunis, pastoor, landdeken en kanunnik van de Sint-Catharinakerk die hiervoor de toelating kreeg van de bisschop van Antwerpen; de grond werd geschonken door gravin Maria-Gabriëla de Lalaing, de bouw voor een groot deel bekostigd door onderwijzeres Maria Van Ravenstein, de werken geleid door Libert Fabri, bouwmeester van de begijnhofkerk. Herstellings- en restauratiewerken in 1928 en 1985. Omringend parkje aangelegd in 1931. Barokke, bakstenen wegkapel (circa 6 meter hoog, 3 meter breed, 1,05 meter diep) met witstenen banden en lijstwerk, voluten, segmentbogige bekroning en leien dakje. Omlijste rondboognis met glazen deur en ijzeren roeden; bepleisterde en beschilderde wanden; gekleed en gekroond, houten Onze-Lieve-Vrouwebeeld met kind op linker arm, scepter in rechter hand, geleverd door Jan Baptist De Wret; arduinen gevelplaat met opschrift "D.O.M. / Jezus Maria / H. Moeder H. Kindt / Beschermt / uwen rysenden / vrindt / A 1696" door idem.

• ADRIAENSEN E. en SEGERS G., De Collegiale Kerk van de H. Catharina te Hoogstraten, Hoogstraten 1895, p. 142-143.
  • LAUWERYS J., De Veldkapellekens in de Kempen, in Oudheid en Kunst, 1933, p. 29-35.
  • LEUNEN M., Hoogstraten. Historisch fotoboek, Retie, 1982, p. 14-22.