Meerledorp

Beschrijving

Vormt samen met de Kerkstraat en het Gemeenteplein van oudsher het centrum van Meerle, zie de Ferrariskaart (circa 1775); maakt deel uit van een noord-zuid-verkeersas, noordwaarts leidend naar Strijbeek (Nederland), zuidwaarts naar Minderhout.

Ter hoogte van nummer 50 een vrijstaande kapel van circa 1945 toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Meerle uit dankbaarheid voor de bescherming tijdens de Tweede Wereldoorlog: rechthoekige bakstenen gebouwtje met driezijdige sluiting onder afgewolfd leien zadeldakje; puntgeveltje met betonnen aandak en kruis; rechthoekige ijzeren deur met ruitvormige roedeverdeling onder spitsboogveld met metselmozaïek, geflankeerd door lisenen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle