Geografisch thema

Ulicotenseweg

ID
5564
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5564

Beschrijving

Van in het dorpscentrum vertrekkende verbindingsweg, loopt in oostelijke richting naar Ulicoten (Nederland); naar het dorpscentrum toe een banale vrijstaande 20ste-eeuwse woningbouw, naar het oosten toe een open landelijk omgeving. Doorkruist het oude gehucht Rode, beter bekend als Rooy; pas na de Middeleeuwen ontstond het onderscheid tussen de Hoge en Lage Rooy, zie de Ferrariskaart (circa 1775) met expliciete vermelding van de "Hoogen rooy". De benaming, te verstaan als "gerooid bos", duidt op een bebost gebied, in de vroege Middeleeuwen gerooid tot landbouwland en later opnieuw afgetakeld tot heidegebied; midden 19de eeuw kwam de Gentse nijveraar J.B. Voortman evenals E. Jacquemyns naar Meerle om te starten met grootschalige heideontginningen, zie items. Thans vormt Rooy nog steeds een bosrijk gebied van circa 65 hectare zowel ten noorden als ten zuiden van de straat.

  • MUËSEN G., Meerle en het land van Hoogstraten in de Middeleeuwen, in Jaarboek van Koninklijk Hoogstraatse Oudheidkundige Kring, LI, 1996.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2002: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Hoogstraten, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Omvat
    Landhuis in cottagestijl

  • Omvat
    Villa den Rooy

  • Is deel van
    Meerle


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Ulicotenseweg [online], https://id.erfgoed.net/themas/5564 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.