Worteldorp

Beschrijving

Maakt voor een stuk deel uit van de hoofdas Langenberg-Worteldorp-Klinketstraat die het dorp van zuidoost naar noordwest doorsnijdt, zie de Vander Maelenkaart (circa 1854); loopt in zuidoostelijke richting naar Turnhout, in westelijke richting naar Hoogstraten. Bestaat uit een driehoekig dorpsplein en een in noordwestelijke richting voortlopende straat met bochtig verloop die eindigt ter hoogte van de kapelanie, ten zuidoosten van de parochiekerk.

In de meeste literatuurbronnen wordt op basis van de vorm een Frankische oorsprong (dries) algemeen aangenomen. Doch staat men de laatste jaren kritischer tegenover deze veronderstellingen en wordt een latere datering (13de eeuw) in acht genomen.

Van oudsher dorpscentrum met benaming "De Boomkens" wat refereerde aan het met linden beplant en begraasd plein. Op 27/8/1994 werd dit plein naar ontwerp van tuinarchitect F. Geerts, Gedas en Groep Archo heraangelegd met dolomiet, voorzien van zitbanken, en deels beplant met nieuwe hagen en linden; de oude arduinen waterpomp, gelegen tegenover nummers 13-15, werd gerestaureerd.

Bewaarde -veelal aangepaste- typische 19de-eeuwse dorpsbebouwing van burgerhuizen, dorpswoningen, hoeves, school,... alternerend met overwegend banale 20ste-eeuwse bebouwing van rijhuizen, villa's, enzomeer. Een als fontein uitgewerkt beeldhouwwerk van arduin en brons op de hoek van het plein, een ontwerp van 1997 door David en Raph Huet, staat symbool voor Wortel als oudste vestigingsplaats van fusiegemeente Hoogstraten en vormt een ode aan de landbouw.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle