Dorp

Beschrijving

Voorheen "Plaats" of "Drieske". Bestaande uit een groot driehoekig dorpsplein ten zuiden van kerk, eertijds met grote linde waaronder de schepenbank zetelde, waterpomp (van 1863 tot 1931 ter vervanging van vroegere putmik), afspanningen, herenhuizen, van 1885 tot 1898 ook de plaats van de tramwissel.

Kleiner, eveneens driehoekig plein ten noordwesten van de kerk, eertijds deel uitmakend van hoevecomplex Dorp nummer 3, aangelegd in 1927; door de toenmalige eigenaar aan de gemeente geschonken onder beding dat het een groen plein moest blijven.

Heterogene, veelal sterk vernieuwde bebouwing overwegend met commerciële functies.

Auteurs: Plomteux, Greet