Kerkstraat

Beschrijving

Rechte straat als verbinding tussen Ruisbroek en Sauvegarde, vertrekkend aan het voormalige gemeentehuis. Op hoek met de Sauvegardestraat: ijzeren beeld op bakstenen sokkel zogenaamd "De IJzergieter" van 1975 gesigneerd P. Vanneste, verwijzend naar de ertegenover gelegen, voormalige ijzer-, koper- en staalgieterij Sint-Antonius van 1895 met toelatingen voor stoommachines in 1896 en 1900; in 1939 heropgestart als "Les fonderies de Sauvegarde S.A.", stilgelegd in 1957 en heden aangepast. Het aanvankelijk bij het bedrijf horende woonhuis (nummer 105) werd in 1841 opgericht door Dokter F. De Wachter; heden met vernieuwde gevel en gedenkplaat van 1967 ter herinnering aan F. De Wachter (1817-1883).

• Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inrichtingen, 1896, dossier 1 en 1900, dossier 2.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in Belgiƫ, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita