Geografisch thema

Herenthoutseweg

ID
5647
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5647

Beschrijving

Lange kronkelende straat in het stadscentrum vertrekkend ter hoogte van de Sint-Waldetrudiskerk en in zuidwestelijke richting verder gaand over het Albertkanaal en het kanaal Herentals-Bocholt, naar Herenthout met een watertoren (1973) nabij de grens.

In het centrum heterogene lintbebouwing, opklimmend tot de eerste helft van de 20ste eeuw. Overwegend bakstenen lijstgevels met variërende muuropeningen. Nummer 2: sober dubbelhuis met bewaarde houten winkelpui. Ter hoogte van nummers 76-102: pleinvorming met groenvoorziening en sociale woningbouw uit het tweede kwart van de 20ste eeuw aansluitend bij de Kolveniersstraat. Aan het kanaal Herentals-Bocholt (Verbindingskanaal) kantoor der scheepvaartrechten bij de ijzeren brug en de sluis van Herentals.


Bron     : Kennes H. & Steyaert R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 2001


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing

 • Omvat
  Eenheidsbebouwing naar ontwerp van L. Fels

 • Is deel van
  Herentals


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenthoutseweg [online] https://id.erfgoed.net/themas/5647 (Geraadpleegd op 13-06-2021)