Lichtaartseweg

Beschrijving

Verbindingsweg naar Lichtaart met aan noordzijde het kerkhof met onder meer neogotisch grafmonument voor de familie de Limpens en eclectische tombe voor de familie Hermans Verluyten van 1919, gesigneerd J. Van Rompaey Herentals.

Verder aan zuidzijde van de baan liggen twee aangepaste hoeven. Van de "Schoutenhoeve" zou de geschiedenis volgens lokale historici teruggaan tot de 17de eeuw, zie ook vermelding van bebouwing op de kaart van de Ferraris. De tot horecabedrijf aangepaste "Snepkenshoeve", wordt doorgaans geciteerd als 18de-eeuws, komt echter niet voor op oud kaartmateriaal van vóór 1909 (onder andere kaarten van Ferraris en Vandermaelen), werd volgens kadastergegevens als nieuwe bouw op een leeg perceel geregistreerd in 1858 en vervolgens verbouwd met nieuw volume met behoud van de "oude muur" (voorgevel) in 1927.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Herentals, schetsen 1858/3, 1927/11.

Auteurs: Steyaert, Rita