Landelijke dorpskom met ringweg (singel) rondom de Onze-Lieve-Vrouwekerk met omringend kerkhof en de aangrenzende "Latijnse School" annex jeneverstokerij.
Het ovale dorpscentrum, volgens literatuurbronnen van Frankische oorsprong, is gelegen op de kruising van de banen Turnhout-Lille-Herentals en Beerse-Tielen-Lichtaart en vormt één van de best bewaarde dorpscentra van de Kempen: centraal op de Singel staat de dorpskerk met omringend voormalig kerkhof, omgeven door een gordel van kastanjebomen; een groot deel van de oorspronkelijke dorpsbebouwing werd vernield door oorlogsgeweld, desondanks bleven diverse mooie panden bewaard in de aaneengesloten bebouwing. Ten noorden van het met kastanjebomen omringde kerkhof: hoevecomplex met binnenplaats, de zogenaamde "Latijnse school" en jeneverstokerij (nummers 19, 23-24). Ten noordoosten hiervan, aan de overzijde van de straat: bewaarde Kempische schuur, volgens recent historisch onderzoek oorspronkelijk horend bij het hoger vermelde hoevecomplex. Bij de heraanleg van de Singel in 1993 werd de ringweg opnieuw gekasseid.
Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/0488/3.
VAN DEN BRANDEN W., De schuur aan de Singel te Gierle. Onuitgegeven historische nota, Ottergem, 1996.
Bron: KENNES H. & STEYAERT R. 2001: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Herentals, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Kennes, Hilde Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)