Singel

Beschrijving

Landelijke dorpskom met ringweg (singel) rondom de Onze-Lieve-Vrouwekerk met omringend kerkhof en de aangrenzende "Latijnse School" annex jeneverstokerij.

Het ovale dorpscentrum, volgens literatuurbronnen van Frankische oorsprong, is gelegen op de kruising van de banen Turnhout-Lille-Herentals en Beerse-Tielen-Lichtaart en vormt één van de best bewaarde dorpscentra van de Kempen: centraal op de Singel staat de dorpskerk met omringend voormalig kerkhof, omgeven door een gordel van kastanjebomen; een groot deel van de oorspronkelijke dorpsbebouwing werd vernield door oorlogsgeweld, desondanks bleven diverse mooie panden bewaard in de aaneengesloten bebouwing. Ten noorden van het met kastanjebomen omringde kerkhof: hoevecomplex met binnenplaats, de zogenaamde "Latijnse school" en jeneverstokerij (nummers 19, 23-24). Ten noordoosten hiervan, aan de overzijde van de straat: bewaarde Kempische schuur, volgens recent historisch onderzoek oorspronkelijk horend bij het hoger vermelde hoevecomplex. Bij de heraanleg van de Singel in 1993 werd de ringweg opnieuw gekasseid.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumenten & Landschappen, Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg Antwerpen, Monumenten en Landschappen, Beschermingsdossier A/0488/3.
  • VAN DEN BRANDEN W., De schuur aan de Singel te Gierle. Onuitgegeven historische nota, Ottergem, 1996.