Grensstraat met Bellem in de boomrijke omgeving van de "Kranepoel" (ook zogenaamd "Krompoel") en de Markettebossen. Vermoedelijk de enige bewaarde oude turfput in het uitgestrekte heidegebied zogenaamd Bulskampveld. Op een kaart van 1687 gelegen aan de heirweg Gent - Brugge. Op de kaart van graaf de Ferraris (1771-1778) volledig verschraald tot heideveld. J.-L. van Caneghem kocht in 1808 het kasteel van Bellem en omliggende gronden, onder meer de zogenaamd "Craenepoel". Hij zorgde voor de ontginning van de streek en de vijver werd uitgediept en vergroot. De thans 22 ha grote visvijver is omringd door (naald)bomen. Na de Tweede Wereldoorlog werd de omgeving voor een groot deel verkaveld voor villabouw. De verkavelingsaanvragen Loveld en Ganzeplas dateren respectievelijk van 1953 en 1956.
HOSTE I., De Kraenepoel een stukje Kempen en Vlaanderen, in Land van de Woestijne, V, 2, 1982, p. 8-17.
De Kranepoel: een historische schets, Het rijke leven in en om de Kraenepoel, Fotomap 4, Aalter, 1980.
Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Lanclus, Kathleen Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Lotenhullestraat (Aalter) [online], https://id.erfgoed.net/themas/5733 (geraadpleegd op ).