Rechthoekig plein met in de zuidwesthoek de parochiekerk. Voor de vergroting van de markt in 1857 een nagenoeg driehoekig plein. Door de sloping van de huizen op de westkant kon de oppervlakte van het plein meer den verdubbelen (2000 m2). De huizen "Het Lammeken" en "De Zwaan" werden achteruit heropgebouwd.
In de 19de eeuw een belangrijke wekelijkse eieren botermarkt op woensdag, met een houten "boterkot" (1888) centraal op het plein, waar in 1908 een fraaie muziekkiosk opgericht werd; volgens verweerd opschrift in de onderbouw gebouwd naar ontwerp van aannemer C. Vanaverbeke. In de onderbouw van de kiosk werd de boterweegschaal van het vroegere boterkot ondergebracht; erboven is een gietijzeren constructie gebouwd. V60r de kiosk, steekpomp voor brandbestrijding en als publieke watervoorziening.
Naast de kerk, op het voormalige kerkhof, een monument (1919) voor de gesneuvelden omringd door linden. Nadat in 1906 verderop een nieuw kerkhof werd aangelegd, verdween het oude in 1912 (zie Kerkhofweg).
DEFRUYT R., Het gemeentehuis en de gemeentelijke diensten te Aalter, in Land van de Woestijne, III, 1, 1980, p. 3-4.
STOCKMAN L., Geschiedenis van Aalter, Aalter, 1979 (1980), p. 346.
Bron: LANCLUS K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n1, Brussel - Turnhout. Auteurs: Lanclus, Kathleen Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)