Geografisch thema

Nieuwendam

ID: 5740   URI: https://id.erfgoed.net/themas/5740

Beschrijving

Thans langsheen de zogenaamde "Oude Vaart", een bocht van de Brugse Vaart; in 1937-46 door het graven van een breder recht stuk voor de scheepvaart gesloten. De bocht ontstond door de verbinding van de zogenaamde Zuidleie of Brugse Leie met de Hoge Kale toen de Bruggelingen eerst genoemde wilden verbinden met de Leie. Het werk werd stilgelegd door de Witte Kaproenen in 1379. Bij het verder delven van de vaart begin 17de eeuw maar dan in de richting Gent bleef de reeds bestaande bocht behouden. Straat zogenaamd naar het "Hof van Nieuwendam", één van de verdwenen pachthoeven van de jezuïeten dat gelegen was bij het gelijknamige fort aan de Brugse Vaart.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

  • Omvat
    Hoeve met losse bestanddelen

  • Omvat
    Tweegezinswoning en stal

  • Is deel van
    Aalter

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Nieuwendam [online] https://id.erfgoed.net/themas/5740 (Geraadpleegd op 20-09-2020)