Geografisch thema

Sterrewijk

ID
5750
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5750

Beschrijving

Oude heirweg naar Brugge. Op een spie afgebakend met stoeppaaltjes, ongeveer halverwege de straat op de splitsing met Hageland, staat het zogenaamde "Kruis van de vijfringen". Dit kruis, geschraagd door linden, werd opgericht op de parochiegrens zoals die door de bisschop van Doornik, Walter de Marvis, werd afgebakend op zijn inspectietocht in 1242. Het kruis behoorde vroeger tot het zogenaamde "Vijfringengoed". Het werd vernieuwd in 1933. In 1949 bracht de familie Haus, bewoners van het gemelde goed, een herdenkingssteen aan als aangdenken aan familieleden gesneuveld in de Tweede Wereldoorlog.

Nummer 55, 57, 60, 74. Hoevetjes in omhaagd erf, minstens opklimmend tot begin 19de eeuw. Nummer 55, 57 gerenoveerd voor residentiële functie. Boerenhuizen met gewitte gevels van één bouwlaag onder zadeldak (pannen). Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling en luiken.

Nummer 74. Grotendeels aangepast bakstenen boerenhuis met opvallende aardappelkelder in omhaagd voorerf.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties

 • Omvat
  Boerenarbeiderswoning

 • Omvat
  Drie gekandelaarde linden bij wegkruis Vijf Ringen

 • Omvat
  Herberg De Sterre

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Villa

 • Is deel van
  Aalter


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Sterrewijk [online] https://id.erfgoed.net/themas/5750 (Geraadpleegd op )