Geografisch thema

Lotenhullestraat (Bellem)

ID
5760
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5760

Beschrijving

Straat aangelegd als steenweg in 1852-53 en leidend van het dorpsplein (Bellemdorpweg) met kerk, over de spoorweg Gent-Brugge, naar de grens met Lotenhulle. Loopt langs het kerkhof, het zogenaamd Pastorijbos en het domein van het kasteel van Bellem, zogenaamd Mariahove (zijingang met ijzeren hek), de natuurgebieden Orgelveld, Waegebrugge, Markettebos en de bekende Kranepoel (salter).

Binnen het gedeeltelijk omwalde terrein met de kerk staat aan de straatkant de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën met grafkelder, opgericht circa 1854 door graaf Leopold 1e Sergeant d'Hendecourt naar ontwerp van architect de Limbourg. Trap met ijzeren afsluiting tussen arduinen pinakeltjes. Bakstenen neogotische kapel met arduinen westelijke puntgevel en driezijdige koorsluiting onder leiendak. Spitsboogdeur met archivolten. Puntgevel verrijkt met hogels. Geschilderde bakstenen zijgevels met arduinen versneden steunberen en spitsboogvenster met ijzeren roedeverdeling.

Witbepleisterd interieur met spitsbooggewelf. Neogotisch arduinen altaar met ervoor liggende grafsteen. Witgeschilderde bas-reliëfs aan de wanden.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Omvat
  Hospice van Caneghem

 • Omvat
  Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Zeven Weeën

 • Omvat
  Villa

 • Is deel van
  Bellem

 • Is gerelateerd aan
  Lotenhullestraat (Aalter)


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Lotenhullestraat (Bellem) [online] https://id.erfgoed.net/themas/5760 (Geraadpleegd op 22-06-2021)