Geografisch thema

Markt

ID
5803
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5803

Beschrijving

De vroege aanwezigheid van een markt verwijst naar een belangrijke handelsactiviteit onder meer gestimuleerd door de Poekebeek en de Kale en later het Schipdonkkanaal als transportweg. Het belang van de handelsactiviteit blijkt eveneens uit het voormalige stedelijke statuut van Nevele-Vrijheid.

Thans wordt de markt die vanouds aan de westzijde met lindebomen beplant was, ingenomen door parkeerplaatsen. Een oorlogsmonument van cement: zuil met buste van soldaat, is gesigneerd E. Dhondt en D. Van Daele en gedateerd 1925.

Aan drie zijden bebouwd marktplein, aan de westzijde: parochiekerk met omringend kerkhof, in 1867 afgesloten door een muur en een fraai ijzeren hek ten zuiden, naast een uitroephuisje naar ontwerp van architect A. Van Assche (nu verdwenen).


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989


Relaties

 • Omvat
  Burgerhuis

 • Omvat
  Herberg In de Roos

 • Omvat
  Herenhuis

 • Omvat
  Parochiekerk Sint-Mauritius en Gezellen met kerkhof

 • Is deel van
  Nevele


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Markt [online] https://id.erfgoed.net/themas/5803 (Geraadpleegd op 21-06-2021)