Geografisch thema

Westhoek

ID: 5824   URI: https://id.erfgoed.net/themas/5824

Beschrijving

Lange straat vertrekkend van de dorpskern en leidend naar de zuidelijke gemeentegrens met Vosselare, gevormd door de Kaarmhoekbeek. Thans in twee delen gesplitst door de E40-autostrade. Eertijds belangrijke verbouwingskern met enkele voorname hoeven.

Vlak aan de autostrade, tegenover het fraai ijzeren hek en de resterende oude linde ernaast van nummer 22 (boerenhuis gedateerd 1920), staat een bakstenen neogotisch kapelletje onder zadeldak (mechanische pannen) met klokkenstoel met op het blauwgeschilderde altaar verschillende plaasteren beelden. Een tweede, leegstaand kapelletje van Sint-Antonius, is ingewerkt in de achtertuinmuur van een huis in de Vosselarestraat.


Bron     : Lanclus K. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kanton Nevele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1989

Aanvullende informatie

Sinds de gemeentelijke fusie tussen Nevele en Deinze in 2019, werd het zuidelijke deel van Westhoek hernoemd tot Korte Houtakker en Houtakker.

Auteurs : Verhelst, Julie
Datum: 03-12-2019

Relaties

  • Omvat
    Gekandelaarde welkomstlinde

  • Omvat
    Hof te Landegem

  • Is deel van
    Landegem