Geografisch thema

Veerdreef

ID
5849
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5849

Beschrijving

Van Heusdendorp leidend tot het vroegere Scheldeveer naar Melle en voorheen "Pontweg" geheten. Veerpont in 1869 vervangen door een draaibrug; na vernieling in de Tweede Wereldoorlog vervangen door een houten noodbrug die werd afgebroken nadat wet verderop een nieuwe vaste brug was gebouwd (1959). In 1986 rooiing van de oude lindebomen die de dreef aan weerszij flankeerden naar aanleiding van verbredingswerken aan de straat. Na toevoeging van een nieuwe rijstrook met fiets- en voetpad: aanplanting van drie rijen Jonge lindebomen. Op de oude bruggehoofden van de eerste Scheldebrug werd in 1987 een ijzeren noodbrug aangebracht van het type Baileybrug uit de Tweede Wereldoorlog, in afwachting van herstellingswerken aan de nieuwe Scheldebrug.

 • DE BAERE M., Heusden in woord en beeld, Heule, 1973.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Afspanning In het Brughuis

 • Omvat
  Brugdraaiershuis

 • Omvat
  Kasteeldomein Stas De Richelle

 • Omvat
  Langgestrekte boerenwoning

 • Is deel van
  Heusden


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Veerdreef [online], https://id.erfgoed.net/themas/5849 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.