Geografisch thema

Aalbroekstraat

ID
5851
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5851

Beschrijving

Straat met dalend straatniveau die de verbinding vormt tussen het hoger gelegen dorpscentrum en de wijk Aalbroek op de grens met Gavere, naar het Scheldedal toe. Aanvankelijk slechts sporadisch bebouwd en voornamelijk de laatste jaren toegebouwd met lintbebouwing en alleenstaande huizen.

Tussen nummer 47 en 55, in een veldweg met enkele huisjes, in de afsluitingsmuur opgenomen gewitte bakstenen kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw, gebouwd in 1865 door Sophie Van Deguchte. Voorpuntgevel met rondboognis en groengeschilderd getralied ijzeren deurtje met jaartal 1865 en M.A.-initialen. Bekronend ijzeren kruis.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

 • Omvat
  Bunker Se6

 • Omvat
  Dorpsherberg

 • Omvat
  Hoeve met losse bestanddelen

 • Is deel van
  Semmerzake


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Aalbroekstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5851 (Geraadpleegd op 18-06-2021)