Geografisch thema

Kloosterstraat

ID
5860
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5860

Beschrijving

Vroegere Klokstraat naar de herberg "De Klok" gelegen op de plaats waar in 1897 het oudmannenhuis opgericht werd (thans met nieuwe gebouwen). Huidig straatje tussen de Molenstraat en Onderstraat, haast volledig ingenomen door het klooster met school van de Congregatie der zusters van Onze-Lieve-Vrouw Visitatie, hier gesticht in 1867 aan de noordzijde van de straat. Sint-Amandusparochiekerk met nieuwe pastorie (nummer 1) aan de zuidzijde.

De schoolgebouwen, voornamelijk uit het vierde kwart van de 19de eeuw en in de eerste helft van de 20ste eeuw uitgebreid, in neotraditionele baksteenarchitectuur werden recent grotendeels gesloopt en vervangen door nieuwbouw. De kerk behield haar ommuurd kerkhof.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

  • Omvat
    Dokterswoning

  • Is deel van
    Gavere


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kloosterstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5860 (Geraadpleegd op 24-06-2021)