Deel van de oude weg van Gent naar Oudenaarde, gelegen op de heuvelrug langs de linker Scheldeoever, gekasseid en deels op de verhoogde rechtlijnige landdijk gelegd eind 18de eeuw.
Behouden bochtig tracé in de dorpskom met de Sint-Martinuskerk binnen een cirkelvormig ommuurd plein, het vroegere kerkhof. Lintbebouwing tussen het huidige Gemeenteplein en het kerkplein met enkele behouden oude dorpshuizen en talrijke aangepaste of volledig vernieuwde panden, onder meer met winkelpuien. Tussen de grens met Zingem en het kerkplein werden in de loop van de 19de eeuw verschillende brouwerijen opgericht: onder meer brouwerij Boeykens (nummer 52), brouwerij Vander Straaten (nummer 31) en brouwerij Velghe (achter nummer 4, opgericht in 1898, vergroot in 1903 en 1909 en in 1952 omgebouwd tot wasserij. Behouden gewit bakstenen gebouw (nok parallel aan de straat) en vierkante mouteest in rechter hoek.
Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout. Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)