Oude Kerkstraat

Beschrijving

Oude straat leidend naar de Scheldekaai. De opkomst van Kaai en Kerkstraat dateert van de 15de eeuw. De huidige bebouwing met kerk en burgerhuizen, bijna alle opklimmend tot de 17de- en 18de eeuw, getuigt er van het intense handelsleven onder het Ancien Régime; reeds vóór 1763 zou de Kerkstraat gekasseid zijn geweest.

Vrijwel alle huizen aan de Kerkstraat worden hierna in een aparte item beschreven. Ook het nummer 8 met sterk verbouwde voorgevel verraadt door zijn gevelankers en diepgericht, afgewolfd zadeldak een oudere kern. Het aanpalende huis nummer 6 met art-decogetinte gevel dateert van circa 1935. Aan de onpare straatzijde, met sterk verspringende rooilijn, is alleen nummer 3 recent; de nummers 9 en 11, twee bescheiden enkelhuizen dateren uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Beeldbepalend kruisbeeld op hoek met Romain Steppestraat.

Auteurs: Plomteux, Greet; De Sadeleer, Sibylle