Gemeenteplein

Beschrijving

Vroeger Stationsstraat geheten. Plein ontstaan door kaalslag van de noordwestelijke straatkant en de inplanting op het vrijgekomen terrein van een modern gemeentehuis in 1970, omgeven door groenaanplanting en een ruime parkeergelegenheid. De zuidoostelijke straatwand bestaat uit rijhuizen van twee bouwlagen en twee tot vier traveeën breed, voornamelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Een aantal daarvan behielden hun gevelbepleistering, stucdecoratie en originele omlijste muuropeningen (nummer 16, 17, 18). Nummer 6 en 7 bewaren hun gevelberaping.

Gedenkteken aan de Franse vlootfuseliers gesneuveld in de slag om Kwatrecht van 8-11 oktober 1914.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Een nauwgezette kopie van het kopstuk van de schandpaal werd gebeeldhouwd door Gerard Thienpont, beeldhouwer (Eke-Nazareth).
  • DEN HAESE, Paul, Reconstructie van de historische schandpaal van Melle, in Heemkundig tijdschrift Melle, jaargang 15 nr. 26, Heemkundige Vereniging "De Gonde", Melle, 1987, p. 1-3.