Geografisch thema

Pontstraat

ID
5886
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5886

Beschrijving

Oud straattracé tussen een vroeger veerpont met aanlegplaats aan de Schelde en het kruispunt van de Brusselse steenweg met de aanvang van de Geraardsbergse steenweg, een plaats die naar een oude herbergnaam nog steeds bekend staat als "De Appel". Veerpont in 1866 vervangen door een brug ter hoogte van de Brugstraat waarvan enkel de bruggehoofden bewaard bleven. Zuidelijke straatwand met voornamelijk kleinschalige bebouwing: rijhuisjes van twee en drie traveeën en aanvankelijk slechts één bouwlaag, uit de 19de eeuw; de meeste met gewijzigde mauropeningen in de verankerde bakstenen lijstgevels, enkele met toegevoegde bovenverdieping.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

  • Omvat
    Ensemble van dorpswoningen

  • Is deel van
    Melle


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pontstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5886 (Geraadpleegd op 22-06-2021)