Geografisch thema

Dorpsstraat

ID
5891
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5891

Beschrijving

Bij het begin van de straat tegenover de pastorie werd een stenen beeld van een zittende Heilige Anna met Kind geplaatst in een omheind rond grasperk. Hoge sokkel van het beeld voorzien van volgend opschrift: "1932/ H. Moeder Anna/ Bescherm Bottelare". Zou zijn opgericht naar aanleiding van het 200-jarig bestaan van de bedevaart Deerlijk-Bottelare.

Verderop in de straat staan twee wegkapellen behorend tot de Sint-Anna ommegang. Een eerste kapel paalt aan de pastorietuin, de tweede staat op de hoek met de Rood Beeldekenstraat. Twee gelijkaardige neogotische wegkapellen van bak- en natuursteen met leien zadeldak, opgericht circa 1878. Spitsboogdeur in de verschillend uitgewerkte voorpuntgevel. Altaar met tekening gesigneerd J. Remue.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

  • Omvat
    Pastorie Sint-Annaparochie

  • Omvat
    Sint-Anna-ommegang

  • Is deel van
    Bottelare


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpsstraat [online] https://id.erfgoed.net/themas/5891 (Geraadpleegd op 20-06-2021)