Hundelgemsesteenweg

Beschrijving

Belangrijke verkeersader: vroegere heirweg van Gent (vertrekkend aan de Sint-Lievenspoort) naar Geraardsbergen, met een afsplitsing te Merelbeke over Lemberge naar de huidige Geraardsbergse steenweg. De andere aftakking richting Oudenaarde stemt overeen met de huidige Hundelgemsesteenweg die in 1838-1839 werd rechtgetrokken en gekasseid. Doorsnijdt de gemeente van noord naar zuid. Geconcentreerde en vrijwel aaneengesloten lintbebouwing aansluitend bij het verstedelijkte Ledeberg in het noorden en ter hoogte van de huidige dorpskern in het midden van de gemeente. Verscheidene bewaarde rijen 19de-eeuwse arbeidershuizen. Losse bebouwing met nog verscheidene grote villa's, vooral oorspronkelijke bloemistenwoningen, voornamelijk. ter hoogte van de zogenaamde "Bergwijk".

In een bocht aan de oostkant van de steenweg, nabij het kruispunt van Gaverse- en Zwijnaardsesteenweg, circa 1870 aangelegd dorpsplein met nieuw gebouwde parochiekerk tegenover de Kerkstraat; later tegenover de kerk gebouwd dominerend gemeentelijk complex. Dorpsplein met versierde ijzeren pomp op hardstenen voetstuk. Oorlogsmonument 1914-1918 en 1940-1945 gesigneerd A. De Beule, Gent. Aan Ledeberg grenzend kerkhof van Ledeberg afgesloten aan de straat door een getrapte, gele bakstenen muur met parabolische toegang en opvallend gesmeed ijzeren hek uitgevoerd in 1933 door Leon Den Thandt naar ontwerp van architect A. De Buck.

• DE SMET Y. - POULAIN N., Van Kromme tot Rechte. Architectuur en toegepaste Kunsten in Oost-Vlaanderen van 1920 tot 1940, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 9, Gent, 1979, p. 50.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke