Geografisch thema

Torrekensstraat

ID: 5909   URI: https://id.erfgoed.net/themas/5909

Beschrijving

Oude dorpsstraat op de kouterrug die van noordoost naar zuidwest door de gemeente loopt. Op het vrijwel onbebouwde deel van Muntekouter ten westen van de Hundelgemsesteenweg komen verscheidene bunkers geconcentreerd bij elkaar voor; zij maken deel uit van het weerstandsnest te Munte dat 25 bunkers telde als onderdeel van de verdedigingsgordel die in de jaren 1930 werd aangelegd ten zuiden van Gent, tussen de Schelde (Wetteren) en de Leie (Deinze).

Aan de zuidkant van de straat tegenover begin Biest, de vroegere kerksite (minstens opklimmend tot begin 17de eeuw). Bewaard rechthoekig ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek tussen vierkante, bakstenen hekpijlers. Na de bouw in 1865 van de nieuwe parochiekerk op Munteplein werd aanvankelijk geopteerd voor gedeeltelijk behoud en restauratie van de oude parochiekerk als kerkhofkapel. Gedeeltelijke sloping van de cirkelvormig ommuurde kerk in 1879, doch in 1888 volledig gesloopt.

Op een heuveltop van het kerkhof, achter de vroegere kerksite gebouwde grafkapel waarschijnlijk van 1879, volgens gedeeltelijk leesbaar opschrift van hardstenen herinneringssteen in de linker zijgevel, opgericht ter gedachtenis aan Sophia Theresia Joanna Vergauwen (1792-1879). Recent herstelde, rechthoekige bak- en hardstenen kapel in neogotische stijl. Leien zadeldak tussen de scherpe schouderpuntgeveltoppen. Spitsboogdeur onder gebogen waterlijst. Vierpas uitgespaard in de ronde topoculus. Overhoekse steunberen tegen de geveluiteinden.


Bron     : Bogaert C. & Verbeeck M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Bogaert, Chris, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1989


Relaties

 • Is deel van
  Munte
  Munte (Merelbeke)

 • Omvat
  Herberg In Sint Apollonia
  Torrekensstraat 33, 35 (Merelbeke)

 • Omvat
  Hoeve van het semi-gesloten type
  Torrekensstraat 1 (Merelbeke)

 • Omvat
  Hoog geknotte vrijheidslinde Munte
  Torrekensstraat 44 (Merelbeke)

 • Omvat
  Kasseiweg
  Munteplein zonder nummer, Ruspoel zonder nummer, Torrekensstraat zonder nummer, Zink zonder numme...

 • Omvat
  Kerkhof en calvarieberg, site met motte
  Torrekensstraat zonder nummer (Merelbeke)