Geografisch thema

Kloosterstraat

ID
5916
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5916

Beschrijving

Eén van de hoofdstraten in de dorpskom, vertrekkend aan het Sint-Antoniusplein ter hoogte van de parochiekerk. Vroeger Molenstraat geheten, namelijk parallel verlopend aan de Molenbeek (ten oosten) en aan de tot kort geleden nog vrijwel onbebouwde Molenkouter en Loodkouter (ten westen). Op laatst genoemde kouter bevond zich de zogenaamde Krakeelmolen, een stenen oliewindmolen van het bovenkruiertype die in 1950 werd gesloopt. In het begin van de straat zijn voornamelijk eenvoudige dorpshuizen gelegen die veelal werden gemoderniseerd en hun oorspronkelijk landelijk karakter verloren, onder meer nummer 11, een voormalige onderwijzerswoning van één bouwlaag die werd verhoogd en aangepast; vanaf 1966 gemeentehuis.

 • DEVOS P., De gemeentehuizen in Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 697-699.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Omvat
  Hoeve

 • Omvat
  Hof ter Loo met watermolen en omgeving

 • Omvat
  Lagere school van de zusters van Sint-Vincentius

 • Omvat
  Twee arbeiderswoningen

 • Is deel van
  Moortsele


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kloosterstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5916 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Oosterzele

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.