Georges Martensstraat (Petegem-aan-de-Leie)

Beschrijving

Zuidelijk deel van de gelijknamige straat in Deinze, gelegen in het stationskwartier, de verbinding vormend tussen de Stationsstraat (Petegem) en de Gentstraat (Deinze). Zogenaamd naar de advocaat-grootgrondbezitter door wiens eigendom de straat aangelegd werd eind 19de eeuw, voornamelijk bebouwd begin 20ste eeuw. Overwegend rijhuizen van het enkelhuistype met twee bouwlagen onder zadel- of pseudo-mansardedak, voorzien van kleurige baksteenparementen (onder meer nummer 20 tot 30, 13 tot 27). De voormalige herberg "Taverne du Cercle. en de burgerhuizen nummer 4 en nummer 6 (met reliëf van Van Parijs, 1906) werden enkele jaren geleden gesloopt.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen