Vroeger kerkplein. Driehoekig pleintje voor de oude, thans met uitzondering van de toren gesloopte Sint-Amanduskerk met omringend en ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek in de zuidwestelijke hoek.
Klein arduinen monument met bronzen reliëf, opgericht ter nagedachtenis voor de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog door A. Van Parijs, nadien ook voor gesneuveld en van de Tweede Wereldoorlog.
Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout. Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen Datum: De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Aanvullende informatie
De benaming als Henri De Bockplein is in feite foutief. Midden 20ste eeuw was de benaming Oud Kerkplein, later Fernand De Bockplein. Fernandus De Bock, zijn broer (Eduarius, pastoor) en zijn zussen Maria en Rachel hebben het pleintje geschonken aan de gemeente. Later wijzigde de naam van het plein naar Henri, maar Henri De Bock heeft hier niet geleefd. De familie De Bock bezat sinds 1812 verschillende percelen en goederen in het dorp, waaronder het landhuis Steenweg 91.
Informatie verkregen van P. Van Overwalle (april 2024).