Geografisch thema

Ommegangstraat

ID
5946
URI
https://id.erfgoed.net/themas/5946

Beschrijving

Zogenaamd naar de nog bestaande jaarlijkse ommegang van 8 september, feestdag van Maria Geboorte, ontstaan uit de verering van het miraculeuze Onze-Lieve-Vrouwebeeldje van Nazareth, die zou teruggaan tot voor 1400.

Langs de ommegang staan dertien kapelletjes van de mysteriën van de Rozenkrans. Het eerste en vijftiende mysterie worden voorgesteld in glasramen in de parochiekerk waar de ommegang start en via de 's-Gravenstraat, Steinstraat, Stropstraat, Drapstraat, Ommegangstraat en Kasteelstraat eindigt. De oudste kapelletjes zijn bakstenen pijlers met rondboognis en dateren van 1876 (namelijk het vierde, vijfde en zevende), toen onder pastoor Verburgt de verwaarloosde ommegang hersteld en grotendeels vernieuwd werd. Vele gebouwtjes verdwenen inmiddels door verbredingswerken aan de straten doch de beeldengroepen werden in nieuwe kapelletjes of nisjes teruggeplaatst. Deze fraaie gepolychromeerde beeldengroepen dateren van 1904 en werden in opdracht van pastoor Présiaux vervaardigd in de ateliers Bressers in Gent, ter vervanging van gekleurde kartonplaten.

  • VAN KERSCHAVER T., Ommegang en ommegangkapellen te Nazareth, in Heemkring Scheldeveld, Jaarboek XI 1982, p. 43-88.

Bron: BOGAERT C. & LANCLUS K. 1991: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Deinze - Nazareth, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Wegkapel

  • Is deel van
    Nazareth


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Ommegangstraat [online], https://id.erfgoed.net/themas/5946 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.