Baarle-Frankrijkstraat

Beschrijving

Vrij lange bochtige straat vanaf het kruispunt met de Brakelstraat in noordelijke richting leidend tot het openbaar veer over de Leie. Voorheen deel uitmakend van de gemeente Baarle waarvan de parochiekerk en het grootste deel van de gemeente op de linker Leieoever gelegen is en dat bij keizerlijk decreet van 22 januari 1805 bij Drongen gevoegd werd. Het oude veer was tot begin 20ste eeuw iets meer ten oosten voor de Leiebocht gelegen waar thans nog een concentratie van kleine boerenarbeidershuisjes voorkomt, onder meer nummer 66 (n straat en Leie), in kern uit de 18de eeuw met behouden 18de-eeuwse deuromlijsting, nummer 70, 72, 74, het oude veerhuis thans met vernieuwd woonhuis (nok parallel met de straat en Leie) met behouden haakse aanhorigheden. Een groot deel van de alluviale gronden in de Leiebocht en ten westen van de straat zijn nog steeds ingenomen door landbouw en groententeelt uitgebaat door groentenkwekers die zich hier voornamelijk vanuit Frankrijk kwamen vestigen in de loop van de 19de eeuw (onder meer nummer 43, 53-55). Overigens vrij sporadische bebouwing met het opmerkelijke "Torenhuis" van Albert Servaes (nummer 10), het voormalige woonhuis en atelier van kunstenaar Evarist De Buck (nummer 44) in landelijke stijl van de jaren 1920, sinds 1962 uitgebreid met een galerij naar ontwerp van A. Platel, en enkele recentere villa's (onder meer nummer62 aan de Leieoever, naar ontwerp van Robiëtte).

• Gemeente-archief Sint-Martens-Latem, Bouwaanvragen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen