In de volksmond zogenaamd de Leg, vermoedelijk een oeverbenaming voor de Schelde (zie gemeente-inleiding). Lange straat vertrekkend vanuit het centrum, richting Branst, een gehucht van Bornem, en grosso modo evenwijdig met de Schelde. Op de kadasterkaart van P.C. Popp uit de jaren 1860, duidelijk een belangrijke straat samen met de Omgangstraat; op diezelfde kaart nog doodlopend op een veldwegel nabij de "Wittemolen", een stenen oliewindmolen met galerij, gebouwd circa 1830 en verdwenen in 1908. Molenberm afgegraven in 1928 om de dijkbres te Moerzeke te dichten.
Eertijds de vissersstraat bij uitstek: de kleine huisjes lagen traditioneel slechts aan één zijde, de linker zijde van de straat, beschut door de dijk; tot op heden overwegend kleinschalige bebouwing. Nummers 121-135: rest van 19de-eeuws steegbeluik, reeds aangeduid op de Poppkaart uit de jaren 1860; deels aangepast, doch grotendeels verwaarloosd en leegstaand.
Pleinvorming ter hoogte van het begin van de Paardenstraat; in het midden oude gietijzeren pomp met vermoedelijk in 1981 aangebracht stenen waterbekken; volgens het opschrift opnieuw in gebruik sedert 1981. Sedert 1880 werd op deze plaats de vismijn gehouden. Metalen beeld op betonnen sokkel, zogenaamd "De Scheldevisser", gesigneerd M. Mazy, opgericht in 1972.
Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Kennes, Hilde
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)