Eikeldreef

Beschrijving

Aanvankelijk een boswegel met als enige bebouwing circa 1900 de herberg "De Bossnep", in de jaren 1920 uitgebreid tot het hotel-restaurant "La Bécasse" (nummer 4). Thans typische residentiële dreef in de Latemse bossen tussen de heuvels van de Brakelberg en Heidebergen, voornamelijk verkaveld vanaf de jaren 1930. Een deel van de Brakelberg werd in 1936-37 door de vereniging "Het Architectenhuis", bestaande uit modernistische Gentse architecten als M. Neerman, J. Lippens, A. Vermeulen, A. De Bondt, F. Langeraert, G. Bontinck, E. De Nil en andere, verkaveld in grote percelen voor villa's met landelijk karakter in beboomde tuinen. Slechts enkele villa's werden toen gerealiseerd, onder meer nummer 32, zogenaamd "'t Kersouwke" en nummer 34, zogenaamd "Opgang", respectievelijk voor de letterkundigen A. Herckenrath en O. Dambre, beide naar ontwerp van architect J. Lippens in 1936. Nummer 37 is nog het enige van drie naast elkaar gelegen villa's van 1939 naar ontwerp van M. Neerman, die voor zich zelf een zomerverblijfje zogenaamd "Ekhult" (nummer 49) bouwde in 1941 op de Brakelberg, in de bossen.

• ALLAERT D., Architect Marc Neerman (1900-1944). Leven en werk: een overzicht , onuitgegeven licentiaatsverhandeling R.U.G., 1983.
  • Sous le signe de l'effort collectif; in Bâtir, 53, 1937, p. 1159.

Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen